Zniecierpliwiony bezruchem zadzwoniłem do Orange. Ku mojemu zdziwieniu dowiedziałem się, że nic o naszym osiedlu nie wiedzą. Tym bardziej o instalacji światlowodów.
Dzwoniłem też do działu technicznego swiatłowodów w Orange - nawet nie mają nas w planach.
Idąc za ciosem wykręciłem numer do Skynet (z ulotki rozprowadzanej na naszym osiedlu) . Tam Pan Michał Pioterczak poinformował mnie, że Orange będzie instalował światłowody ale tylko na tych osiedlach, które mają infrastrukturę Orange (jak rozumiem to te za Kwiatową Polaną).
Nam pozostaje Skynet a naszym "opiekunem" jest Pan Piotr Komorowski.
Wierzyć nie wierzyć dostaliśmy od Skynetu, na moje ręce, maila, którego treść wklejam poniżej. Z rozmowy telefonicznej wynika jeszcze, że Ci, którzy mają obecnie umowy z innymi operatorami będą mogli już teraz zainstalować sobie światłowód ale po najdalej dwóch latach (w trakcie, których wygaśnie umowa z innym operatorem) będą zobowiązani zawrzeć umowę na usługi ze Skynetem. Ale po szczegóły lepiej sięgać do źródła.
Oto treść maila
Szanowny Panie Eryku,
w nawiązaniu do naszych ustaleń przesyłam informacje na temat usług świadczonych prze SKYNET oraz sposobu doprowadzenia instalacji do Państwa domów.
Dostępne usługi, to:
Dostęp do internetu:
Przepustowość 1 Gbit/s - 139 zł,
Przepustowość 250 Mbit/s - 99 zł,
Przepustowość 120 Mbit/s - 79 zł,
Przepustowość 60 Mbit/s - 69 zł,
Przepustowość 25 Mbit/s - 59 zł.
Telewizja Cyfrowa:
TV Start - 89 kanałów (35 HD) - 19 zł,
TV Start + Extra HD - 168 kanałów (69 HD) - 58,90 zł.
Multiroom - 19 zł.
Wykaz kanałów oraz ceny pakietów tematycznych/premium w załączniku.
Telefon stacjonarny:
Bez limitu - 59 zł,
Telefon 200 min - 24 zł,
Telefon 45 min - 14,90 zł.
Usługi dodatkowe:
Stały publiczny adres IP - 10zł,
Dodatkowe 10 Mbit/s prędkości wysyłania - 10 zł,
Dodatkowe 20 Mbit/s prędkości wysyłania - 20 zł,
Kwestia prowadzenia instalacji na Państwa Osiedlu wymaga uzgodnień, z informacji jakie uzyskałem od Developera w drodze nie ma kanalizacji teletechnicznej, którą moglibyśmy wykorzystać (istnieje ponoć tylko kilka przepustów pod drogą).
Instalacje światłowodowe możemy doprowadzić do Państwa od drogi - wymaga to rozbiórki kostki, lub od strony ogródków.
To chciałbym w jakiś sposób ustalić z Państwem np. na jakimś wspólnym spotkaniu.
Szczegółowy koszt podłączenia będę mógł przedstawić po ustaleniu sposobu prowadzenia instalacji (wykonanym szczegółowym kosztorysie). Standardowy koszt podłączenia (instalacja/aktywacja) wynosi 450,- zł brutto.
Powyższa informacja nie stanowi oferty handlowej w rozumieniu artykułu 66KC.
Osoby zainteresowane naszymi usługami proszone są o wypełnienie ankiety na stronie:
http://www.skynet.net.pl/ftth.html
W przypadku jakichkolwiek Państwa pytań proszę o kontakt telefoniczny lub mailowy.
Z poważaniem
--
Piotr Komorowski
Project Manager
Mob: +48 733 047 095
E-mail: piotr.komorowski@skynet.net.pl
Skynet Sp. J.
ul. Człuchowska 66
01-360 Warszawa
Tel: 22 487 10 00