Ten zachwaszczony pas zieleni przed drogą o którym pisze Pan Piotr to jest już teren miejski. Własność Wspólnoty kończy się na krawężniku. Jakiekolwiek nasadzenia ( np. żywopłot) lub urządzanie tego terenu należy do Miasta, które jak widać nie kwapi się aby cokolwiek z tym zrobić ( dwa razy do roku trawnik jest koszony i to wszystko). Oczywiście będziemy dalej naciskać na urządzenie tego terenu, ale efekt i reakcję służb miejskich trudno przewidzieć.
Nie jestem zwolennikiem likwidacji drogi. Dookoła naszej Wspólnoty nie ma zbyt wielu miejsc parkingowych i dalsze ograniczenie ich liczby spowoduje narastanie problemu w innych miejscach. Natomiast bardzo podoba mi się pomysł zamontowania na wjeździe bramki. Bramka taka mogłaby być otwierana na kartę służącą do otwierania drzwi wejściowych, co powinno wyeliminować parkowanie samochodów innych niż należące do mieszkańców.
Co do zmiany drogi na trawnik to w mojej ocenie ewentualna inwestycja wymaga uchwały członków wspólnoty (ponieważ wiąże się to ze zmianą przeznaczenia powierzchni wspólnych).
W ciągu kilku tygodni oszacujemy i podamy na forum prognozowane koszty obydwu rozwiązań ( bramki i trawnika )
serdecznie pozdrawiam
Tomasz Zarzycki