Garaż
mieszkaniec MeHow
MeHow postów: 23 2016-01-04 16:43
Czy zauważyliście że w mroźne dni w garażu również panuje mróz? Dzisiaj rano na poziomie -1 było -7 stopni... Trochę zimno jak na garaż podziemny. Wiem ze on nie jest ogrzewany ale mimo wszystko temperatura nie powinna spadać poniżej zera. Tak mi się przynajmniej wydawało. No nic kupiłem miejsce garażowe za 30 tysięcy żeby skrobać szyby w garażu :)
mieszkaniec Roberto
Roberto postów: 2 2016-01-04 18:15
@MeHow bez urazy myślę, że najlepiej dla Ciebie i wszystkich innych będzie jak to mieszkanie z felernymi drzwiami wraz z marznącym garażem sprzedasz w cholerę. Dosyp trochę kasiory i przeprowadź się gdzieś do jakieś apartamentowca. Wszyscy wiemy, że ten blok nie jest wykończony na najwyższy połysk... Jeśli Ci coś nie odpowiada, powinieneś czym prędzej biec do spółdzielni bo to ona jest zarządcą nieruchomości (o czym mam nadzieję wiedziałeś podpisując umowę). Jestem pewien podziwu, że chciało Ci się biegać do garażu z termometrem...
Ps. Może to kwestia miejsca postojowego, ale ja nic nie skrobałem dzisiaj ;-)
mieszkaniec Maciek
Maciek K. postów: 2 2016-01-04 18:56
Ja od czasu jak są mrozy odnotowałem najniższą temperaturę -1 o godz 6-6:30 i myślę że -7 to trochę przesada ;)
mieszkaniec Marcin
Marcin postów: 9 2016-01-05 15:53
jeszcze tam nie mieszkam i nie wiem czy to co piszecie to prawda ale jeśli tak to coś jest nie tak.
zgodnie z ustawą Dz. U. z dn. 15 czerwca 2002 r.) Dz. U.2002.75.690 [1] powinno w garażach podziemnych być +5C.
Nie wiem jak wy ale ja mam tak komórkę lokatorską i nie chciał bym żeby mi przetwory zamarzały.
mieszkaniec MeHow
MeHow postów: 23 2016-01-05 17:01
Po co te nerwy? Wiadomo ze to nie jest najwyższy standard, ale to nie skreśla tej inwestycji. Natomiast uważam ze o błędach czy też niepokojących sytuacjach należy rozmawiać.
Nie biegałem z termometrem do garażu. Wsiadłem rano do samochodu i taka temperatura wyświetliła mi się na komputerze a z reguły jest dosyć dokładna. Dzisiaj rano pokazywał mi -9 a butelka wody która wieczorem zostawiłem w samochodzie zamarzła wiec nawet jeżeli termometr w samochodzie źle pokazuje to mróz był na pewno.
Maciek, a na którym poziomie stoisz?
mieszkaniec Maciek
Maciek K. postów: 2 2016-01-05 17:44
Poziom -1. Zwrócę uwagę i ewentualnie odpowiedni udokumentuje sytuację. Jeżeli ustawa o której wspomniał kolega tak mowi trzeba jak najszybciej zareagować
mieszkaniec Marcin
Marcin postów: 9 2016-01-05 21:20
w ustępie §134 są opisane temperatury obliczeniowe, chyba że to nie o to chodzi. Nie jestem fachowcem. Z tego co się orientowałem to w niektórych garażach jest ogrzewanie a jak jest u nas. Bo myślę że bez jakichś nawiewów to ciepła nie będzie w garażu.
mieszkaniec MeHow
MeHow postów: 23 2016-01-07 20:26
Tak z ciekawostek to w garażu na poz. -1 zaraz przy wiezdzie od rana stoi zaśnieżona honda. Jest godzina 19 a śnieg nie stopniał. Nie trzeba nawet mierzyć termometrem żeby zauważyć że w garażu jest mróz. Wszyscy moi znajomi są tym faktem zdziwieni bi u nich w te największe mrozy bylo po 5-6 stopni ale na plusie. Ja sam byłem przekonany że to oczywiste że w garażu będzie chłodno ale powyżej zera. Nawet w nieogrzewanej piwnicy jest na plusie. Głębokość przemarzania w Warszawie to ok. 1m wiec poniżej tej głębokości grunt ma już dodatnią temperaturę i oddaje ciepło do pomieszczenia, w tym wypadku piwnicy lub garażu. Tu jest coś nie tak z wentylacją bo pizga z niej taki mróz jak na dworze.
mieszkaniec Marcin
Marcin postów: 9 2016-01-08 08:32
to może niech ktoś zgłosi do administracji lub dewelopera zobaczymy co odpowiedzą.
mieszkaniec Roberto
Roberto postów: 2 2016-01-08 14:01
czyli ewidentnie należałoby to zgłosić - do tego służy właśnie chyba trzyletnia rękojmia... Formalnie chyba należałoby to zgłosić do zarządcy - czyli spółdzielni, a ten do wykonawcy. Ale nie znam się na tym zupełnie...
mieszkaniec MeHow
MeHow postów: 23 2016-01-08 23:59
Pytanie tylko czy są na to jakieś przepisy, bo jak na razie nie znalazłem takiego zapisu który określał by minimalną temperaturę w garażu podziemnym. Znalazłem za to forum osiedla saska gdzie mają ten sam problem.
http://osiedlesaska.pl/forum/topic.php?id=1865&page=2
Marne to jednak pocieszenie biorąc pod uwagę że w większości garaży podziemnych panuje jednak dodatnia temperatura...

Szkoda ze człowiek wcześniej o tym nie wiedział bo za gruby hajs mamy garaż warty tyle co wiata, taka jak np. na parkingu przy Promenadzie.
mieszkaniec Marcin
Marcin postów: 9 2016-01-13 11:16
czy może już ktoś się kontaktował ze spółdzielnia w tej sprawie.